Momenteel doe ik een fotografieopleiding gericht op afscheids- en documentaire fotografie. Bij documentaire fotografie krijg ik meestal geen vragen, maar wel bij afscheidsfotografie. Waarom doe je dit en wat fotografeer je dan?

Het idee om deze opleiding te gaan doen is omdat ik een aantal jaren geleden een zeer goede vriendin bij stond toen haar partner overleed. Samen zijn wensen doorspreken met de uitvaartbegeleider en verder alles regelen. Hij wilde geen veldbloemen, maar die vind je niet in maart. We gingen naar een bloemenwinkel voor advies, maar zij hadden alleen in hun boek standaard rouwboeketten. Dit paste totaal niet bij hem. Dus ter plekke besloten we dat we samen een boeket in elkaar gingen zetten met de bloemen uit de winkel. Er ontstond een eigen, persoonlijk boeket dat geheel in de stijl was van de overledene.

Snapshot met mobiel met veel rommel op achtergrond.

De overledene wilde graag een eenvoudig afscheid, hij wilde wel in een kartonnen doos. Dit was helaas niet mogelijk, want bij het cremeren gaat dit vlokken. Dus de goedkoopste kist werd uitgezocht. Met naasten werd de kist beschilderd. Naast verdriet was er ook lol en werden er mooie herinneringen gedeeld.

En dan het afscheid. De partner van mijn goede vriend was een bekende en markante man in de stad. De zaal was afgeladen vol en werden er mooie herinneringen gedeeld afgewisseld met muziek van Jimmy Hendriks. Als laatste groet werd de gasten gevraagd om het rockers handgebaar te maken. Een mooi gezicht.

Na afloop geen koffie en cake maar borrelen in zijn stamcafé.

Nu zul je denken je hebt de herinneringen toch nog, waarom dan afscheidsfotografie? Herinneringen vervagen en beeld is blijvend. Soms wil je gewoon even terug naar dit moment en mooie foto’s helpen je hierbij. Want afscheid is net als geboorte, de eerste pasjes, de eerste liefde, etc. een belangrijke moment in iemands leven en zeker voor de nabestaanden.

In 2018 overleed mijn vader en helaas hebben wij toen niet nagedacht over het inhuren van een afscheidsfotograaf. De dagen zijn als roes aan mij voorbij gegaan en soms zou ik dan graag middels foto’s weer even dit afscheid willen beleven en ook de belevenis van de gasten willen zien.

Afscheid is het begin van een herinnering, een quote van Salvador Dali, en door het nog kunnen bekijken van foto’s blijft de herinnering levend.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *