Deze zomer op vakantie in Parc Régional du Morvan. Een zeer groen gebied, smalle wegen, bergen en heuvels en je gaat jaren terug in de tijd met kleine dunbevolkte dorpjes.

Via Reims reden we via de toeristische route naar Avallon en kwamen onderweg prachtige zonnebloem- en graanvelden en mooie uitzichten tegen. De Morvan is de natste regio en daardoor zeer groen. Gelukkig viel het in onze periode mee en hadden we zelfs een hittegolf met dagen rond de 38 graden. Bijna de helft van de Morvan is bebost. De route ernaartoe was juist heel open en had je prachtige vergezichten.

Meren
Het centrale gedeelte is waterrijk met veel meren, zoals het Lac des Settons en het Lac de Pannecière-Chaumard. En, er liggen 1.500 kilometer aan wandelpaden te wachten.

DORPJES

Avallon
Dit is een heel pittoresk stadje, dat ook al eeuwenoude wortels heeft. Je vindt er enkele (laat)-middeleeuwse gebouwen en huizen, en de fraaie restanten van de stadsmuren en -poorten.

Zeker een aanrader is om te bezoeken: Musee du Costume Avallon. Moeder (99) en haar 3 dochters (60+) laten hun verzameling en gedeelte van hun huis zien. Ruim 3.000 kledingstukken (Haute Couture) hebben ze in hun bezit. Je bent te gast in hun huis (dat vroeger o.a. een jongensschool was). Ze hebben de kamers in diverse stijlen ingericht en je krijgt een persoonlijke rondleiding (zelfs in het Engels) en voor slechts 5 euro. Ze hebben veel kennis van mode, maar ook van de diverse tijdsperiodes. En na de rondleiding word je zachtjes naar de uitgang geleid en kun je nog net dankjewel zeggen voordat de deur achter je weer op slot gaat.

Saulieu
Saulieu is samen met Château-Chinon een van de grotere plaatsen in de Morvan. Hier hebben we Museum Pompon bezocht. De beeldhouwer François Pompon is hier geboren (1855-1933). Deze beeldhouwer had een voorkeur voor dierensculpturen.

Meren
Het centrale gedeelte is waterrijk met veel meren, zoals het Lac des Settons en het Lac de Pannecière-Chaumard. En, er liggen 1.500 kilometer aan wandelpaden te wachten.

Le saut de Gouloux
De waterval van Gouloux is een bekende bestemming in de Morvan. Het is een van de mooiste watervallen van de regio, alhoewel waterval wellicht een iets te groot woord is. In totaal overbrugt het water hier in korte tijd een hoogteverschil van zo’n 10 meter.

Château-Chinon
Deze stad is de historische hoofdstad van de Morvan waar François Mitterrand van 1959 tot 1981 burgemeester was. Vlak voor het gemeentehuis vind je deze geweldige kunstfonteinen.

Bribracte
De naam van een Gallische nederzetting, die lag op de plek van de huidige Mont Beuvray, een heuvel van ruim 800 meter hoogte. Het was een versterkte stad, die een sleutelrol speelde in de Gallische Oorlog, de strijd tussen de Romeinen en de oorspronkelijke bewoners. Na de overwinning van de Romeinen schreef Julius Caesar in Bibracte de eerste teksten van zijn beroemde Commentarii de bello Gallico. Enkele decennia later werd de plek echter verlaten omdat veel inwoners zich vestigden in de door de Romeinen gestichte stad Augustodunum, tegenwoordig Autun. Vandaag de dag kun je de opgravingen op deze plek bezoeken en genieten van het mooie uitzicht over de Morvan.

Chatin
Op zich geen bijzonder plaatsje, maar hier hebben we de 2e week doorgebracht op het landgoed Préau. Hier worden creatieve cursussen aangeboden (fotografie, yoga, dans, zang, etc.). Een mooie, inspirerende plek en compleet verzorgd. Het geheel wordt gerund door Nederlanders. De maaltijden zijn veelal oogsten uit eigen tuin. Je kan in het landhuis overnachten, maar ook in de Romeinse tenten wat wij deden.

Troyes
Op de terugweg verbleven we nog in deze plaats. Zeker een aanrader om een weekend te bezoeken. Leuke steegjes met prachtige oude vakwerkhuizen uit de 16e eeuw en tal van winkeltjes en terrasjes. En let dan vooral op de mooie details bij de huizen als deurknoppen, regenpijpen, etc.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *