Jaren geleden had ik al interesse in de uitvaartbranche. Het mede zorg dragen voor een mooi, laatste afscheid van dierbaren dat leek mij een prachtig en dankbaar beroep. Toch heb ik niet besloten om uitvaartbegeleider te worden al vonden vrienden mij hier wel geschikt voor. Ik heb in mijn leven veel evenementen georganiseerd en zorgde dat alles zo goed mogelijk verliep. Als er dan toch onverhoopt iets fout ging, dan zorgde ik ervoor dat de gasten dit niet zagen.

Waarom dan nu afscheidsfotografie?

Fotograferen vond ik altijd leuk en heb het jaren geleden serieus opgepakt. Ben diverse cursussen gaan doen en zo ontdekte ik bij het maken van welke soort foto’s ik het meeste gevoel had. Het vastleggen van gebeurtenissen, interactie tussen mensen en het gevoel hebben dat je als kijker erbij bent zijn voor mij ingrediënten die ik waardevol vind.

In 2021 heb ik de opleiding Documentair Afscheidsfotografie gevolgd. Veel kennis opgedaan over soorten afscheid, hoe fotografeer je en hoe vertel je het verhaal.

Wat fotografeer je dan?

Ik krijg vaak de vraag fotografeer je dan dode mensen? Nee, tenzij de familie dit wil. Het gaat juist om het totaal plaatje en het inzoomen op de bijzondere momenten. De lach en de traan liggen dichtbij elkaar. De liefde en de warmte van familie en vrienden. Het is een herinnering voor later voor de nabestaanden. Vaak wordt er ook een video gemaakt van de uitvaart, maar zeg eens eerlijk wie bekijkt deze later nog? Hier moet je echt voor gaan zitten en de tijd nemen. Een fotoalbum pak je snel, je kan even bladeren en de foto’s bekijken en je legt hem weer weg. Ook kan ik een diapresentatie maken van de foto’s met hieronder de muziek die tijdens de uitvaart ten gehore is gebracht. In maximaal 3 minuten kun je even terug naar het afscheid.

Wordt afscheidsfotografie vaak ingezet?

Nog niet heel vaak, maar we leggen in het leven van alles vast: de geboorte, de eerste stapjes, het huwelijk, het dagelijkse leven en ook het laatste afscheid zou eigenlijk heel gewoon moeten zijn. Een beeld zegt meer dan duizend woorden.

En ook het bespreken van je wensen bij je laatste afscheid raad ik een ieder aan. Zet het in ieder geval op papier en deel het met iemand. Het is zo fijn voor nabestaanden als ze weten wat de overledene zou willen. En zet hier dan ook afscheidsfotografie bij 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *